Goście zawsze zachwyceni są tą sałatką. Wychodzi przepysznie. Nie przegap tego przepisu.
Dzień wcześniej umyj marchewkę i ziemniaki, następnie ugotuj je do miękkości w wodzie z dodatkiem soli, bez obierania z łupin. Tak przygotowane jarzyny wystudź i zostaw do następnego dnia. Jajka ugotuj na twardo i ostudź.
Przygotuj miseczki i talerzyki. Ziemniaki i marchewkę obierz ze skórki, jajka obierz ze skorupek – następnie wszystko zetrzyj na tarce o grubych oczkach (każdy produkt wrzuć do osobnej miseczki lub na talerzyk).
Ser wyjmij z opakowania i włóż na 10 minut do zamrażarki. Po tym czasie, wyjmij go i zetrzyj na tarce. Szynkę pokrój w kostkę o dowolnej wielkości, natomiast pieczarki odcedź na sitku i pokrój na mniejsze kawałeczki. Szczypiorek umyj, wysusz i posiekaj – im drobniej, tym lepiej.
Przygotuj miskę, w której będziesz podawać sałatkę.
Najlepszy efekt wizualny uzyskasz jeśli wybierzesz szklaną miskę. Następnie zacznij układać w niej warstwami przygotowane wcześniej składniki:
- na samym spodzie wrzuć ziemniaki – posyp je solą, pieprzem i posmaruj majonezem, całość wyrównaj,
- posyp szczypiorkiem i ułóż kolejną warstwę z jajek i posmaruj ją majonezem,
- układaj kolejno: pieczarki, szynkę, marchewkę – każdą osobną warstwę posmaruj majonezem, dopraw niewielką ilością pieprzu,
- na samej górze wyłóż starty ser.