Racuchy to ulubione ciasto z dzieciństwa. Ten przepis został wypróbowany i zawsze wychodzi świetnie.
Przygotować głęboką miskę. Do miski należy wlać ciepłą wodę, 30o – 40oC. Wymieszać z cukrem i pokruszonymi drożdżami. Dobrze wymieszać, aż cukier się rozpuści. Aby mąka była jasna i puszysta, przesiać ją. Małymi partiami łączyć mąkę z rozczynem, ciągle mieszając. Następnie dodać sól.
Możesz użyć masła, margaryny lub oleju roślinnego. Masło (lub margaryna), powinno być bardzo miękkie. Dobrze połącz wszystkie składniki. Następnie zacznij wyrabiać ciasto. Na początek możesz użyć drewnianej łyżki, ale najlepiej przejść do wyrabiania ręcznego.
Do wyrabiania ciasta możesz użyć miksera. Kiedy ciasto stanie się miękkie i lepkie, przykryj je folią spożywczą lub lnianym ręcznikiem i pozostaw w ciepłym miejscu na około godzinę. Po tym czasie sprawdź, czy ciasto wystarczająco wyrosło.
Dobrze przygotowane ciasto powinno być miękkie i puszyste. Gdy ciasto jest już gotowe, przygotuj nadzienie. Podziel ciasto na małe kawałki, dodaj nadzienie i zamknij pojemnik. Przygotuj patelnię. Umieść olej na patelni. Naleśniki powinny być smażone w głębokim tłuszczu, aż staną się złotobrązowe. Przygotować talerz lub tacę. Na wierzchu położyć kawałek ręcznika papierowego. Umieść na nim usmażone naleśniki.