Pyszne żeberka czosnkowe – genialny przepis: sekretna sztuczka szefa kuchni, dzięki której będą wyjątkowo soczyste

Koniecznie wypróbuj tego genialnego przepisu na żeberka.

Niebanalna kombinacja marynaty jabłkowej z ketchupem i przyprawami sprawia, że te żeberka smakują jak danie z najlepszej restauracji.

Składniki:

  • 1200 g żeberek wieprzowych
  • 100 g domowego ketchupu
  • 100 g musu jabłkowego
  • 1/2 cytryny
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 kg brązowego cukru
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

Połącz ze sobą w misce wszystkie powyższe składniki, pomijając żeberka, tak aby powstała marynata, dokładnie wszystko wymieszaj.

Żeberka umieść w misce i zalej je, przygotowaną wcześniej, marynatą, zadbaj o to, by dobrze pokryła całe mięso. Odstaw na co najmniej pół godziny.

Po upływie tego czasu przełóż żeberka na blachę do pieczenia i połóż na wierzchu folię. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni, włóż mięso i piecz przez około 50 minut.

Po tym czasie usuń folię i ponownie wstaw żeberka do piekarnika, piecz jeszcze przez około 30-40 minut, aż do uzyskania złotego koloru.

Smacznego!

error: Treść zabezpieczona !!