Boczniaki smaczniejsze niż pieczarki – Instrukcja krok po kroku jak je uprawiać w domowych warunkach
a) wietrz pomieszczenie do czterech razy dziennie;
b) pilnuj aby grzyby miały światło przez 8 godzin dziennie;
c) podlewaj je do 2 razy dziennie;
d) zniż temperaturę do 10 stopni.
Po upływie dwóch tygodni poczekaj na drugą falę. W sumie będzie ich 4, jednak to dwie pierwsze przynoszą 75% plonów. Wymień bloki gdy przestaną dawać owoce. Zawartość może być wykorzystana jako nawóz pod przyszłą uprawę.
Wymagania dotyczące pomieszczenia do uprawy boczniaków
Nie zaleca się hodowli boczniaków w mieszkaniu, gdyż zarodniki, które wydzielają są alergiczne i mogą wywoływać astmę i powodują kaszel.

W dodatku w związku z tym, że do wzrostu potrzebują dużej wilgotności, w mieszkaniu mogłaby pojawić się pleśń. Najbardziej stosowne do hodowli będą piwnice i szklarnie z dobrym oświetleniem.

Podczas przebywania w pomieszczeniu z grzybnią noś maskę ochronną lub gazę. Nie powinieneś przebywać w pomieszczeniu dłużej niż dwie godziny. Rób terminowo zbiory i nie dopuść do zgnicia grzybów.